NIEUWS

Freytag: sleutelfiguren reageren positief

Susanne Freytag is enthousiast over de Nationale Synode. Sinds ze gevraagd is voor de stuurgroep is dat enthousiasme gegroeid. “Het spreekt me aan dat we samen zoeken naar het gezamenlijke dat we als kerken hebben. Én dat we dat in de breedte doen, van orthodox tot pinksterbeweging en van vrijzinnig tot evangelisch.”

Freytag-tape“Het leuke is dat ik overal positieve reacties ontvang”, zegt Freytag. Namens de stuurgroep is ze verantwoordelijk voor het contact met de sleutelfiguren. “Alle mensen die ik heb benaderd, reageren positief en dat geeft ook goede moed.”

De sleutelfiguren die zijn benaderd hebben binnen hun kerk een breed netwerk. “Zo kunnen we ons draagvlak uitbreiden”, zegt Freytag. “Binnen hun eigen kerk kunnen de sleutelfiguren aan de slag om de Nationale Synode ook bij het brede publiek onder de aandacht te brengen en om er over door te spreken. Wij kennen die mensen niet, dus zelf kunnen we die slag niet slaan.” Iedereen die gevraagd werd, deed zonder aarzelen mee, zegt Freytag.

“We ontdekken in de stuurgroep hoeveel we gemeenschappelijk hebben. Natuurlijk hebben we elk onze eigenaardigheden, maar daar kunnen we overheen zien.”

Inmiddels kan Freytag wel zeggen dat de Nationale Synode goed landt. Sowieso in haar ‘eigen’ Lutherse kerken. “Bij Lutheraren is altijd al veel oecumenische belangstelling, dus daarover hoef ik me geen zorgen te maken.”

Voor Freytag zelf is deelname aan de organisatie van de Nationale Synode ook een openbaring. “We ontdekken in de stuurgroep hoeveel we gemeenschappelijk hebben. Natuurlijk hebben we elk onze eigenaardigheden, maar daar kunnen we overheen zien.”

Freytag vindt het “typisch protestants dat er een credotekst is waarop gereageerd kan worden. Iedereen kan meepraten. Ik hoop dat dat gesprek op een goede manier op gang kan komen en dat het telkens gevoerd wordt vanuit de bron van het geloof.”

3 comments
 • Beste Susanne freytag,
  Mag ik begroeten met de vrede van Jezus?
  U bent een domina en een ambt heeft in de Lutherse kerk.
  Daar moet zelf persoonlijk even wennen.
  Want ik wil niet de discussie van hoe lees je de bijbel aangaan.

  De wil van Jezus is voor ons belangrijker dan onze verschillen.
  Dat bespeur ik ook van u woorden.
  Ik ben een goed kerkelijk shoper,als in een kerk ook in de katholieke kerk de belijdenis van Nicea hoor,dat doet me heel goed.
  Door de belijdenis ben ik met u en met deze forum verbonden
  .
  Ik wens u en anderen Gods nabijheid en kracht van heilige Geest.
  Alvast bedankt voor uw bijdrage voor het initiatief

  Mustafa Uzunhasanoglu
  Ouderling
  Hervormdkerk PKN Kampen

 • Natuurlijk is het nuttig om te bekijken hoeveel we gemeenschappelijk hebben. Maar over sommige eigenaardigheden kunnen we niet heen zien. Zoals dat onze vrouwen dienen te zwijgen in de kerken, dus zeker ook in de Lutherse kerk. In lijn met 1 Kor.11:37 erken ik dat met Paulus als een gebod van de Heer. Ik wil eenheid met mijn gehoorzame medegelovigen niet met de ongehoorzamen. Die ene kerk is er niet om goed en kwaad te omarmen!

 • ik ben dankbaar voor dit contact. Voor het vervolg ( als dat mag komen)
  raad ik u aan vanuit de historie duidelijke de standpunten weer te geven

 • Een bericht schrijven

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *