NIEUWS

Koning aanwezig bij start Ode aan de Synode

DORDRECHT- Op 10 november is Koning Willem-Alexander aanwezig bij de start van Ode aan de Synode, waarbij stil wordt gestaan bij het feit dat de Synode van Dordrecht 400 jaar geleden plaatsvond. Gedurende een half jaar vinden rond dit thema diverse activiteiten plaats in de oudste stad van Holland.

Dat meldt de Gemeente Dordrecht. Burgemeester Wouter Kolff: “We zijn zeer vereerd dat onze Koning op 10 november aanwezig is bij de start van de herdenking van 400 jaar Dordtse Synode. Gedurende een half jaar staat Dordrecht in het teken van de Synode. We zijn trots op de vele initiatieven uit de stad.” De opening vindt om 18.30 uur plaats in de Augustijnenkerk. De Koning leest een bij de gelegenheid passende passage voor uit de Statenbijbel, als eerbetoon aan dit belangrijke erfgoed.

Na het verlaten van de Augustijnenkerk zet de Koning op het plein van het Hof van Nederland symbolisch een robotarm in werking die gedurende 9 maanden de Statenbijbel kalligrafeert. Aansluitend bezoekt de koning het Dordrechts Museum. Daar opent hij de tentoonstelling Werk, bid & bewonder – Een nieuwe kijk op kunst en calvinisme– door een bijzondere bijbel neer te leggen bij de koninklijke bijbels die onderdeel zijn van de expositie. Deze statenbijbel is in de 18eeeuw opgedragen aan zijn voorvader stadhouder Willem IV. Werk, bid & bewonderlaat de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context zien. Naast schilderkunst van o.a. Bol, Rembrandt, Van Gogh en Mondriaan, komen ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur aan bod. Deze tentoonstelling is met vele andere initiatieven onderdeel van het programma Ode aan de Synode.

Ode aan de Synode

Van 10 november 2018 tot 29 mei 2019 viert Dordrecht onder de noemer Ode aan de Synodeprecies 400 jaar later het belang van deze bijeenkomst met een programma voor een breed publiek. Inwoners, culturele en kerkelijke instellingen organiseren vele activiteiten zoals tentoonstellingen, congressen, films, concerten, lezingen en debatten, theater, rondwandelingen, muurschilderingen en verschillende bijzondere culturele projecten. Meer informatie en een uitgebreid overzicht van het programma is te vinden op www.synode400.nl

Nationale Synode

Dordrecht werkt nauw samen met het bestuur van de stichting Nationale Synode, die zich sinds 2010 inzet voor eenheid op het kerkelijke erf. Met een oecumenische viering op 29 mei in de Grote Kerk in Dordrecht wordt Ode aan de Synode afgesloten.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *