NIEUWS

Media staan bol van Nationale Synode

Het Nederlands Dagblad, het Reformatorisch Dagblad en CIP.nl blikken vandaag vooruit op de Nationale Synode van aanstaande zaterdag 5 november.

De drie media interviewden elk voorzitter Gerrit de Fijter van de Nationale Synode. In het gaat De Fijter in op het verbond: “Binnen een verbond van kerken blijft er ruimte voor diversiteit. De kerken houden hun zelfstandigheid – het wordt dus geen fusie of federatie”, benadrukt De Fijter. “Het beeld van de kerk als lichaam van Christus uit 1 Korintiërs 12 vind ik prachtig: we horen bij elkaar als christenen en hebben elkaar nodig. Ons lichaam heeft ook delen waarvoor we ons schamen. De apostel zegt: juist aan die delen ge- ven we extra zorg. Zo moeten we met elkaar verbonden zijn. Je moet elkaar ontdekken en vragen: wat is je troost in leven en sterven? Het moet om Christus gaan, dat is alles.”

Lees hier meer.

Het Reformatorisch Dagblad stelt de vraag: “Menigeen denkt wellicht: Het is allemaal goedbedoeld, maar ds. De Fijter werkt aan iets wat volkomen onrealiseerbaar is.” De Fijter zegt daarop: “Wat als we niet meer hopen en verwachten? Dan hebben we helemaal geen toekomst meer. Het wordt zo gemakkelijk gezegd dat we als kerken in Nederland schouder aan schouder moeten staan, maar doen we dat werkelijk? In niet-kerkelijke verbanden is er volop samenwerking. Ik heb jaren in het kerkelijk overleg met de overheid opgetrokken met vertegenwoordigers van alle kleinere reformatorische kerken. Daar viel wat voor hen te halen, met betrekking tot de politieke belangen van de kerk. We werken ook volop samen op het gebied van onderwijs en maatschappelijk werk. Waarom dan niet met de kerken schouder aan schouder?”

Lees hier meer. 

Ook CIP.nl maakte ruimte voor een interview. “Mijn droom is dat de versnipperde christenheid uit de Reformatie samen één kerk mag vormen: een Protestants Katholieke Kerk in Nederland naast de Rooms Katholieke Kerk in Nederland. Laat de Nationale Synode dan maar het voortouw nemen.”

Het interview in het Reformatorisch Dagblad.

Het interview in het Reformatorisch Dagblad.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *