NIEUWS

Nationale Synode voor kinderen

Links en rechts worden pogingen gedaan om de Nationale Synode van 1618-1619 voor alle doelgroepen te ontsluiten. De Gereformeerde Bijbelstichting kwam met ‘Een boek vol goud’, een prentenboek die de synodegeschiedenis toegankelijk wil maken voor kinderen. De gemeente Dordrecht produceerde in samenwerking met het Onderwijsmuseum een animatiefilm: Sanne’s synode, die begin 2019 in premiere gaat.

“Allemaal dominees bij elkaar die lang en veel met elkaar praten. Dat is de Synode van Dordrecht –nu 400 jaar geleden– door kinderogen. Aan deze synode hebben we de Statenvertaling en de Dordtse Leerregels te danken. Met ”Een Boek vol goud!” wil de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) de synode binnen de belevingswereld het jonge kind brengen. Kan dat?”, vraagt het Reformatorisch Dagblad zich af.

“”Een Boek vol goud!” is een zelfleesboek met prenten. Om de pagina is een illustratie van Jaap Kramer afgedrukt, vaak in kleur. De in het zwart geklede dominees komen in een steeds andere context voorbij, met hun deftige witte kragen en in veel gevallen met imponerende baarden. Tekst en illustraties sluiten goed op elkaar aan en geven een historisch juist beeld van wat er in Dordrecht gebeurde.”

Sanne

In samenwerking met het Onderwijsmuseum vindt er vanaf jan. 2019 een Kindersynode plaats. In de animatiefilm wordt Sanne meegenomen door Sijmen (het jongetje in het beroemde kunstwerk van Pouwel Weyts) naar Dordrecht in de tijd van de Synode. In deze film komen verscheidene thema’s aan bod waar de kinderen over vergaderen. In een slotvergadering in juni 2019 worden de nieuwe Dordtse Leerregels bepaald en gepresenteerd.

Lees meer over Een boek vol goud.

Lees meer over Sanne’s synode, of bekijk hieronder een preview.

 

 

 

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *