NIEUWS

Reformatorisch Dagblad duikt vuistdiep in geschiedenis Synode van Dordrecht

Het Reformatorisch Dagblad duikt met een speciaal synode journael diep in de historie van de Nationale Synode. Auteur is de denkbeeldige inwoner van de stad Dordrecht: Burgh Liebaert. Hij beschrijft wat hem opvalt rond de Nationale Synode (die op 13 november 1618 –400 jaar geleden– begon). Hieronder leest u het begin van zijn eerste journael.

Woensdagmiddag 17 oktober 1618. Buiten is het zacht herfstweer. Binnen zit ik aan mijn tafel. Voor mij ligt een schrijfboek. Ik doop mijn ganzenveer in verse inkt.

Wie ben ik en wat ga ik doen? Mijn woonplaats is Dordrecht, de oudste stad van Holland. Ik woon daar in het Steegoversloot, vlak bij de Augustijnenhof. Ik werk als letterzetter bij de drukkerij van Pieter Verhaghen tegenover de Wijnbrug. Het ene boek na het andere maak ik persklaar door lettertjes in het goede vakje te leggen. Saai? Eerder spannend als je ondertussen de woorden en zinnen leest.

Er wordt in deze tijd heel wat geschreven en gediscussieerd. Het land is al jaren in rep en roer door het gerommel van de remonstranten. Dat zijn volgelingen van professor Jacobus Arminius, die het aan de universiteit van Leiden aan de stok kreeg met zijn collega Franciscus Gomarus. Arminius wilde de geloofsbelijdenis van de Gereformeerde Kerk ter discussie stellen. Vooral de leer van de uitverkiezing was hem een doorn in het oog. Hij stierf jong, maar zijn aanhangers wilden zijn gedachtegoed in ere houden.

Het erge is dat onze overheid deze nieuwlichters van meet af aan de handen boven het hoofd heeft gehouden. De landsadvocaat van Holland, Johan van Oldenbarnevelt, vond dat de protestantse kerk in Nederland verdraagzaam moest zijn. De arminianen vroegen in een rekest ruimte voor hun ideeën en kregen hun zin. De gomaristen, eigenlijk gewoon calvinisten, protesteerden in een contraremonstrantie. De Staten van Holland preekten vrede en tolerantie, maar in de praktijk bleek het tegendeel. Twist en tweedracht, scheuring en oproer, dat is het Nederland van tegenwoordig.

Meer lezen? Klik hier. Elke week verschijnt een nieuwe bijdrage.

 

Een bericht schrijven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *