NIEUWS

‘Stap uit je kerkelijke bubbel!’

“Ik kan rijen mensen opnoemen die nog nooit gesprekken hebben gevoerd met iemand uit een andere kerkcultuur. Als Nationale Synode willen we daar verandering in brengen. Christenen zijn leden van één en hetzelfde lichaam,” merkt ds. Gerrit de Fijter op in gesprek met CIP. Dit jaar neemt hij afscheid als voorzitter van de stuurgroep Nationale Synode (nieuwe stijl). Maar eerst tekenen op 29 mei 2019 vertegenwoordigers van bijna veertig kerken een Verklaring van verbondenheid in de Grote Kerk van Dordt.

U bent gevormd in de Nederlandse Hervormde Kerk, inmiddels onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland. Binnen die kerk zie ik veel verschillende stromingen. Van vrijzinnig tot bevindelijk-gereformeerd. Niet iedereen voelt zich met elkaar verbonden. Heeft het dan wel zin om samen één kerk te zijn?
“Het is duidelijk dat de kerk bestaat uit mensen die op de één of andere manier iets met Christus hebben. Ik trek de laatste tijd veel op met broeders en zusters uit evangelische en pinksterkerken. Maar ik ken ook veel gelovigen uit reformatorische kringen, zoals de Gereformeerde Gemeenten. De één is gewend om in een kerkdienst de handen omhoog te steken en halleluja te roepen. Anderen houden het liever bij een orgel en zingen liever psalmen in de Oude Berijming. Dat is toch prima! Binnen de belijdende kerk, die ik voorsta mag iedereen zich vrij voelen om de eigen identiteit te bewaren. Van daaruit kun je met elkaar in gesprek gaan, zonder elkaar af te vallen. Dat geloofsgesprek willen we als Nationale Synode stimuleren. Je ontdekt dat je veel meer gemeenschappelijk hebt dan je dacht. Bovendien leer je via geloofsgesprekken elkaar te vertrouwen. En dat is wezenlijk.”

Lees verder op CIP.nl

Ook bijwonen? Dat kan: klik hier.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *