NIEUWS

Terugblik: ‘Femen’ op Nationale Synode 2013

Op 5 november is het zover. Dan vindt de derde Nationale Synode van deze tijd plaats in de Grote Kerk in Dordrecht. Drie jaar geleden was deze kerk ook het toneel van de Nationale Synode. De aankondiging dat protestbeweging Femen de bijeenkomst zou verstoren met een blootprotest, zette de bijeenkomst onder spanning.

De Femen-dames trokken zich terug, nadat dagblad Trouw had bericht over het geplande protest. Maar daar nam omroep Powned geen genoegen mee. Het programma Pownews huurde drie actrices in. Het Algemeen Dagblad deed een dag later verslag.

Er zijn veel kosten zijn gemaakt vanwege de verwachte Femen-actie. Er was rond de kerk veel politie op de been. ‘Dat wisten ze bij Pownews,’ zegt hij. ‘Ze kwamen alleen om een opstootje te verzorgen. Een hele slechte zaak dat ze, betaald uit belastinggeld, bewust dit soort dingen verstoren.’
Een arrestatieteam hield de drie dames tegen toen ze net voor aanvang van de Synodeviering de kerk in wilden. De Fijter nam hen uiteindelijk mee naar binnen, omdat de politie hen juridisch gezien niet zomaar de toegang kon weigeren. Hij dacht op dat moment nog met de Femenactivisten te maken te hebben, die hun kleren uit zouden trekken. ‘Ik zag er geweldig tegenop. Ik dacht: dadelijk gaat het gebeuren, hoe doe ik dat dan? Maar het gebeurde gelukkig niet. Later hoorde ik dat een aantal mensen in de kerk gebeden heeft dat het niet uit de hand zou lopen. We danken de Here er maar voor.’
nationale-synode-2013
Net als De Fijter is het Dordtse stadsbestuur nijdig om de kosten die gemaakt moesten worden om de Grote Kerk te beveiligen, nadat activisten aankondigden de Nationale Synode halfnaakt te verstoren. ‘Daar hebben we onze ergernis over uitgesproken,’ zegt woordvoerder Christien ter Linde van burgemeester Brok.

Lang was onduidelijk namens wie de drie dames present waren bij de kerk. RTV maakte een reportage waaruit bleek hoe Pownews het feministische protest in scene zette.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *