NIEUWS

Uitzien naar een verenigde kerk

In de christelijke kranten de voorbije weken veel aandacht voor 500 jaar reformatie en de toenadering die rondom deze herdenking gezocht wordt tussen protestanten en katholieken. In het Nederlands Dagblad een verslag van de viering van het reformatiejubileum in de Domkerk. ‘Uitzien naar een verenigde kerk’, schreef de krant boven het artikel. Hieronder zijn de eerste alinea’s uit het verslag te lezen.

Rooms-katholieken en protestanten zien uit naar de dag dat zij ‘een verenigde kerk zijn’. Deze bede klonk dinsdagavond in de Domkerk, tijdens de nationale viering van het vijfhonderdjarig jubileum van de Reformatie, een kerkelijke vernieuwingsbeweging uit de zestiende eeuw. Met de kerkdienst, georganiseerd door de Protestantse Kerk in Nederland, werd het herdenkingsjaar officieel afgesloten.

Katholieken en protestanten hebben inmiddels ontdekt dat zij het belangrijkste met elkaar delen: het geloof in God als Vader, Zoon en Geest, vertelde de protestantse dominee Elsbeth Gruteke. Zij declameerde een verklaring van de werkgroep Rome-Reformatieoverleg, waarin naast twee katholieke bisschoppen protestantse kerkelijke vertegenwoordigers zaten. Op vrijwillige basis. De tekst, die door de liturgie heen werd geweven, had geen officiële kerkelijke status. ‘Door dit geloof is er eenheid. Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer we groeien in het geloof in Christus, die eenheid steeds dieper zal worden’, aldus Gruteke.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *