NIEUWS

Vrijzinnigen: doe mee met Nationale Synode

Vooral vrijzinnige protestanten lijken moeite te hebben met de plannen voor een Nationale Synode. De stuurgroep van de Nationale Synode wil echter alle protestanten bij hun plannen betrekken: “Vrijzinnigen zijn meer dan welkom”.

Onlangs verscheen een publicatie van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP) met daarin enkele kritische opmerkingen over de Synode (zie hier); er is geen behoefte aan en de tijd is er niet rijp voor. “Iedereen is uitgenodigd”, stelt nu de enthousiaste stuurgroep, “er zal misschien commentaar komen, maar als het opbouwend is kunnen we het gebruiken om een Nationale Synode te creëren waar iedereen zich welkom voelt.”

De plannen voor de Nationale Synode werden vanochtend bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Met de Synode moeten de protestantse kerken in Nederland weer dichter bij elkaar komen. Ook tijdens de persconferentie klonk er kritiek: het credo (zie hier)waar de Nationale Synode op bouwt, kan dogmatisch overkomen en kan vrijzinnigen afschrikken.

“We hebben er voor gezorgd dat het credo ruimte laat voor vrije interpretatie”, stelt de stuurgroep gerust. Wanneer dat nog niet geruststellend genoeg is: “Iedereen kan met een mening over het credo komen. Het credo is geen vaststaande belijdenis, maar een ‘groeitekst’. Het is belangrijk dat we juist hierover met elkaar in gesprek blijven om uiteindelijk dichter bij elkaar te komen.” De stuurgroep refereert hiermee aan het geschrift Fundamenten en Perspectieven, dat de Hervormde Kerk in 1949 opstelde. Doel was een eigentijdse formulering van het geloof op te stellen. De vrijzinnige hervormden waren niet aanwezig bij het opstellen van het geschrift, maar stelden zich daarna als doel kritisch en constructief op de tekst te reageren. Opbouwende kritiek was het sleutelwoord en de stuurgroep van de Nationale Synode hoopt daar nu weer op.

Het kan een lange en moeizame weg worden om te komen tot een product dat voor iedereen herkenbaar is, maar de wil en het enthousiasme is – in ieder geval bij de stuurgroep – aanwezig.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *