NIEUWS

Waarom de Nationale Synode niet suf is

Je moet onder een steen gelegen hebben als je niet weet dat we binnenkort 400 jaar Synode van Dordrecht vieren, zegt de Dordtse website van indebuurt.nl “Maar hoe hard de organisatie het probeert, toch blijft het een beetje suffig klinken: vieren dat er vierhonderd jaar geleden een belangrijke vergadering was. Toch is de Ode aan de Synode niet suffig en dat bewijzen we met deze vier voorbeelden.”

De bewijslast die de redactie aandraagt is divers. Zo is ze onder de indruk van film Sanne’s synode, een speciaal ontwikkeld synodegebakje van een lokale bakker, maar ook De Dordtse Synode in 5D. Met deze driedimensionale reconstructie van een aantal plekken in de binnenstad van Dordrecht, kan iedereen vanaf 10 november vanachter z’n pc, tablet of smartphone virtueel rondkijken in het Dordrecht van de 17eeeuw.

Synode 5D, zoals de makers het hebben genoemd, geeft de mogelijkheid om zes ‘hotspots’ uit de winter van 1618 en 1619 in 360 graden te bekijken. Van de aanlooproute van de entree tot de stad naar de vergaderlocatie, ofwel van de Groothoofdspoort naar de Kloveniersdoelen. De poorten, kerken en gevels binnen deze digitale ruimte bieden toegang tot ‘het verhaal’ van de Synode: de deelnemers, gebeurtenissen en discussies.

De virtuele omgeving biedt ook toegang tot achterliggende informatie over de Synode. Op relevante plekken verschijnen tags met informatie over gevels, monumenten, gebeurtenissen of bewoners. Bij interesse kan worden doorgeklikt naar diepere informatielagen met achterliggende thema’s. Er zijn verhalen speciaal voor kinderen, en bezoekers kunnen van tevoren een thema naar keuze invoeren, om zo een ‘tour’ uit te zetten. Het verhaal achter de zichtbare stad wordt zo ontsloten: de vijfde dimensie.

Zelf de Nationale Synode in 5d beleven? Kijk op www.synode5d.nl.

 

 

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *