NIEUWS

Calvijn op kotter UK 210

URK – De rood-witte kotter UK 210 vangt vandaag gewoon weer op kreeft en kabeljauw. Maar vrijdag werd op de 22 meter lange boot van de „kreeftjeskoning” uit Urk een boek over Calvijn gepresenteerd. Midden op het IJsselmeer.

Op het benedendek, waar normaal de vis wordt verwerkt, nam synodepreses ds. G. de Fijter van de Protestantse Kerk in Nederland het eerste exemplaar van het boek ”Calvijn na 500 jaar” in ontvangst. De bundel is een initiatief van de Protestantse Kerk en gaat over de betekenis van Calvijn voor de kerk vandaag.

Dan klinkt Psalm 93, boven het gestamp van de motoren uit. „Geweldiger dan het water en dan wind is in de hoogte God Die overwint. Geweldig is de Heere Die Zijn voet plant op de nek van deze watervloed.”

Het deerde niemand dat Calvijn geen zeeman was. Hoogstens voer hij wat over het meer van Genève. En in maart 1541 reisde hij per boot over de Donau van Ulm naar Regensburg. Dat was het wel zo’n beetje.

Toch had Calvijn tien zeeën willen oversteken voor de eenheid van de kerk, zei dr. A. J. Plaisier, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk. „En als een klein tribuut aan Calvijn willen wij ons voor een kort moment op een kotter op het IJsselmeer wagen.”

In het Kerkje aan de Zee te Urk, het oudste gebouw van Flevoland, sprak dr. Plaisier over Calvijn en de eenheid van de kerk. Hij typeerde de reformator als een man van het midden.

Calvijn zocht naar eenheid en wist dat evangelische christenen een modderfiguur zouden slaan als ze elkaar zouden bestrijden, aldus dr. Plaisier. Volgens hem is de erfenis van Calvijn bepaald niet goed beheerd. „Wordt het 500 jaar na zijn geboorte geen tijd voor een omkeer? We leven in een geseculariseerde maatschappij. Het wordt tijd voor eenheid.”
Klik hier!

Een nationale synode zou een eerste aanzet kunnen zijn. „Wie hiertegen de hakken in het zand zet, heeft Calvijn gewoon tegen zich. Het moderamen van de Protestantse Kerk wil er graag aan meewerken en een eerste vlieger oplaten. Maar het is niet een project van één kerk. Het is een zaak van alle kerken en stromingen die hun oorsprong in de Reformatie vinden. Een Calvijnjaar kan niet beter gevierd worden dan hiermee.”

Bron: Reformatorisch Dagblad, Kerk & Godsdienst

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *