NIEUWS

De Nationale Synode door de ogen van de media

In de media was voor, tijdens en na de Nationale Synode 2013 volop aandacht voor het tweedaagse evenement in Dordrecht. Christelijke, maar ook de niet-christelijke media toonden volop belangstelling voor de Nationale Synode.

Wat schrijven de media?

In het voortraject was volop aandacht voor de glossy Dordt en het bijhorende onderzoek. Persdiensten, kranten, online nieuwsorganen en diverse audiovisuele media – van de NOSElsevier en PowNed tot het Reformatorisch Dagblad, het Nederlands Dagblad en RefoWeb – besteedden aandacht aan de bijzondere uitkomsten van het onderzoek dat qua deelnemers alle verwachtingen overtrof. Christenen schamen zich voor verdeeldheid, maar hebben tegelijkertijd niet al te goede hoop op een verenigde kerk in de toekomst. Zie hier een infographic.
Andries Knevel interviewde voorzitter Gerrit de Fijter van de stuurgroep van de Nationale Synode voor Andries Radio.

De Nederlandse pers sloeg op de eerste dag van de Nationale Synode op tilt, toen dagblad Trouw op de voorpagina kopte dat de dames van Femen een bloteborstenprotest wilde houden bij De Grote Kerk. Cameraploegen rukten uit, maar tevergeefs, want de dames trokken zich terug. PowNews-verslaggever Tom Staal zette een nep-protest op poten, zonder blote borsten. Ondertussen ging de Nationale Synode gewoon door. In het volgepakte Wartburgcollege begon de ochtend met geloofsgesprekken. In de even volgepakte Grote Kerk ging het programma verder. Ook de glossy Dordt – helemaal van deze tijd – werd gepresenteerd.

Op zaterdag schreven veel kranten over de eerste dag van het evenement. Overigens hadden Neerlands twitteraars ook niet stilgezeten. En ook de zaterdag werd niet over het hoofd gezien. Hoewel prof. dr. Van de Beek vanwege privé-omstandigheden niet aanwezig kon zijn, gaf hij na afloop nog wel een reactie.