NIEUWS

PKN wil nationale synode in 2010

HILVERSUM – De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) roept alle kerken in de calvinistische en lutherse traditie op volgend jaar deel te nemen aan een nationale synode. Uitgangspunt is het klassieke credo.

Ds. G. de Fijter, preses van de generale synode van de Protestantse Kerk, zei zaterdagavond in het EO-radioprogramma ”Kerk in beweging” dat de PKN ter voorbereiding van de bijeenkomst aan een ”statement” werkt. Het is de bedoeling dat vertegenwoordigers van kerken in de calvinistische en lutherse traditie, inclusief evangelische- en pinksterkerken, op het statement zullen reageren.

Uitgangspunt vormt het klassieke credo, aldus ds. De Fijter. „Dan krijgt de Traditie met een hoofdletter alle voorrang en gaan we respectvol om met elkaars tradities met een kleine letter.”

Aan de nationale synode zouden zowel officiële vertegenwoordigers van de kerken als ‘gewone’ gemeenteleden moeten deelnemen. Met de bijeenkomst wil de Protestantse Kerk de verbrokkeling in de reformatorische traditie te boven komen. „Samen kunnen we op eenvoudige manier duidelijk maken: hier gaat het om in algemeen, ongetwijfeld christelijk geloof. We hoeven dan niet allemaal naar hetzelfde model kerk te zijn. Eenheid in verscheidenheid, maar wel met een gezamenlijk getuigenis naar buiten toe. Daar ligt onze roeping.”

Ds. De Fijter pleitte vorig jaar in een column in het Centraal Weekblad voor het eerst voor een nationale synode van alle protestantse kerken in Nederland. Dat idee vindt hij „absoluut niet naïef. Als we bouwen op het fundament Jezus Christus, dan ís er verwachting.”

Dr. B. Plasier, oud-scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk, zei zaterdag ook een groot voorstander van een nationale synode te zijn. Wel is hij bang dat de verschillende kerken allerlei voorwaarden vooraf gaan stellen en daardoor van elkaar vervreemden.
Klik hier!

De huidige scriba van de Protestantse Kerk, dr. A. J. Plaisier, zei vrijdag in Urk bij de presentatie van het boek ”Calvijn na 500 jaar” dat een nationale synode een eerste aanzet tot kerkelijke eenheid zou kunnen zijn. „Het moderamen van de Protestantse Kerk wil er graag aan meewerken en een eerste vlieger oplaten. Maar het is niet een project van één kerk. Het is een zaak van alle kerken en stromingen die hun oorsprong in de Reformatie vinden. Een Calvijnjaar kan niet beter gevierd worden.”

Bron: Reformatorisch Dagblad

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *