NIEUWS

Politieke invloed op Dordtse leerregels

Politieke gecommitteerden hadden invloed op de Dordtse Leerregels, meent dr. Joke Roelevink. „De gematigde en positieve opstelling van de leerregels was mede aan hen te danken.” Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad naar aanleiding van de presentatie van het tweede deel van de acta van de Nationale Synode van Dordrecht. 

Roelevink, onderzoeker van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, sprak woensdag tijdens de presentatie van het tweede deel van de acta van de synode van Dordrecht. Deze editie, ”Acta et Documenta Synodi Nationalis Dordrechtanae”, is een initiatief van de Johannes a Lasco Bibliotheek in Emden (Duitsland) en is mede mogelijk gemaakt door Refo500. Meer dan dertig wetenschappers werkten mee aan dit deel.

Kloveniersdoelen

Prof. dr. Herman Selderhuis, directeur van Refo500, overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Kolff van Dordrecht. De presentatie vond plaats in het Dordrechts Museum, vrij dicht bij de vroegere Kloveniersdoelen, waar in 1618-1619 de synode van Dordrecht werd gehouden.

Het gaat bij deze serie, die naar verwachting uit twaalf delen gaat bestaan, niet alleen om de handelingen van de synode van Dordrecht, maar ook om allerlei vergaderstukken. Deel 1, dat in 2014 in Emden werd gepresenteerd, bevatte de acta –het verslag– van de synode, de handelingen van de afgevaardigden van de Staten-Generaal en de instructies van deze regeringsvertegenwoordigers. In het woensdag gepresenteerde deel 2 staan onder andere de uitnodigingen aan de Nederlandse en buitenlandse delegaties, inclusief brieven aan regerende staatshoofden en hun reacties. Het was de bedoeling dat het project in 2018 –400 jaar na de Dordtse synode– klaar zou zijn, maar dat wordt niet gehaald.

Lees het volledige artikel hier.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *