NIEUWS
Programma Nationale Synode bekendgemaakt
UTRECHT – Het programma van de Nationale Synode 2013 is bekend. Het tweedaagse evenement op 25 en 26 oktober 2013 gaat een steek dieper dan de eerste editie in 2010, zegt voorzitter Gerrit de Fijter. “Welke prijs zijn we bereid te betalen voor eenheid?”

Meld je nu aan!
Wie zich nog niet heeft aangemeld voor de Nationale Synode, kan dat hier gratis doen.
Vrijdag
De Nationale Synode gaat op vrijdagochtend van start in het Wartburgcollege. Vertegenwoordigers van tientallen kerkgenootschappen en geloofs-gemeenschappen gaan het gesprek aan de hand van het artikel ‘Zij gaven elkaar de hand’ van prof. dr. Bram van de Beek. Hierin formuleerde Van de Beek ook een reeks vragen, zoals: Kunnen we onze eigen godsdienstige identiteit formuleren? Wat is het veilige huis waarin we wonen en waar hebben we vaste grond onder de voeten? Wat willen we niet kwijt? Willen we toelaten dat anderen ons helpen om dat te benoemen? En: Wat is de identiteit van een christen?
’s Middags gaat de Nationale Synode verder met een bijeenkomst in de Grote Kerk in Dordrecht die zich het best laat typeren als een mengeling van samenzang, gebed, muziek en debat.
Onder anderen dirigent Jan Quintus Zwart, prof. Bram van de Beek, zangeres Pearl Jozefzoon en Hans van Vliet (Leger des Heils) verlenen hun medewerking. “Het debat onder leiding van Andries Knevel is interactief”, legt De Fijter uit. “Via Twitter (@nationalesynode) kan iedereen in de kerk mee debatteren. Net als in 2010 hopen we dat #nationalesynode een trending topic wordt op Twitter.”
In het Wartburgcollege gaat ’s avonds het gesprek verder. Nu tussen de verschillende generaties. Het lijkt er vaak op dat ouderen en jongeren binnen de kerken en geloofsgemeenschappen het liefst hun eigen weg willen gaan in de vormgeving van het kerkelijk en gemeenteleven. Maar is dat zo? Waar liggen belemmeringen. Welke openingen zijn er?
Zaterdag
Op zaterdag sluit de Nationale Synode af met een slotviering in De Grote Kerk. “Hierin willen we laten zien dat we als christenen bij elkaar horen”, zegt De Fijter. “We geven een boodschap van compassie af aan kerk en samenleving.” Hoe dat precies gestalte krijgt, blijft nog een verassing. De muzikale invulling deze zaterdag is wederom divers. Het Luthers Bach Ensemble uit Groningen en het migrantenkoor van Joany Muskiet wisselen elkaar af. “Daarbij zijn er bijdragen van prof. Bram van de Beek, burgemeester Arno Brok van Dordrecht en zullen ook prof. Eginhard Meijering en Izak Kole een bijdrage geven.
Meer informative over beide dagen vindt u hier.
Een bericht schrijven