NIEUWS

Uitleg van het logo

De keuze voor het logo van de Nationale Synode kent de volgende overwegingen.Het logo roept het beeld op van een bloeiende bloem en wil met zijn okergele blaadjes verwijzen naar een zonnebloem. De zonnebloem (Helianthus annuus) ontleent zijn naam aan de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos) en kent het zogenoemde heliotropisme: overdag draait de bloemknop op zonnige dagen mee met de zon van oost naar west. Tegen de tijd dat de bloem begint te openen verstijft de stengel onder de bloemknop (pulvinus), in de oostelijke stand. Daardoor wijzen bloeiende zonnebloemen de hele dag naar het oosten waar de zon opkomt, terwijl hun heliotropisme al voorbij is.

Het logo van de Nationale Synode wil onderstrepen dat er allereerst de gerichtheid is op de levende God: ‘de zon der gerechtigheid’. Alleen van Hem is er verwachting op het doorbreken van de verscheurdheid waarin de christenheid terecht is gekomen.. Een zonnebloem is niet maar een handvol losse blaadjes maar heeft dragende stengel en wortel. Daarom is voor het werk van de Nationale Synode is de dragende stengel en wortel de Bijbel.

De gele blaadjes in het logo zijn er zeven. Bewust als getal van de volheid. Het lijkt in de stilering van het logo alsof die blaadjes allemaal los hangen. Dat symboliseert de losheid waarmee de huidige christelijke kerken en geloofsgemeenschappen met elkaar omgaan. De Nationale Synode wil nu juist bevorderen dat gezien wordt – met het beeld van de zonnebloem – dat we bij elkaar horen.

Omdat alle blaadjes onderdeel zijn van die ene zonnebloem verwijst het logo tegelijkertijd ook naar de betrokkenheid op elkaar: het logo is daarom ook een ronde tafel die oproept om naar elkaar te luisteren – ja, luisteren in de eerste plaats – en elkaar in het gezicht te zien. Samen zeggen we het uit: ‘Sol Iustitiae Illustra nos” – ‘zonne der gerechtigheid verlicht ons’

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *