NIEUWS

“Niet de verschillen verdoezelen”

Namens de Protestantse Kerk in Nederland is onder meer Sjaak van ’t Kruis betrokken bij de organisatie van de Nationale Synode. “De Nationale Synode moet de beweging van eenheid in ons land versterken.”

Waarom denkt u dat de Nationale Synode nodig is?

sjaak

Omdat wij in Nederland al veel te lang gescheiden optrekken als kerken. En dat terwijl we in feite met zoveel kerken erg dicht bij elkaar staan. Ik denk dat door de geschiedenis van alle afscheidingen, we zelf eigenlijk ook niet meer weten waarom we zo verdeeld zijn geraakt. En ik denk dat we door de huidige situatie van het christelijk geloof in ons land ontdekken dat we niet langer gescheiden moeten optrekken, maar de eenheid moeten zoeken.

En zet zo’n Nationale Synode dan zoden aan de dijk?

Ik denk dat de Nationale Synode een impuls kan zijn voor heel veel mensen. Met name voor hen die nu al niet meer goed begrijpen wat al die muren tussen de verschillende kerken te betekenen hebben. Als ze dan zien dat die verschillende kerken bezig gaan met bruggen bouwen naar elkaar, dan kan dat een geweldige bemoediging zijn. Voor hen maar ook voor anderen.

“Ik denk dat er onrust zou kunnen ontstaan als niet goed duidelijk wordt wat nu de bedoeling is van de Nationale Synode”

Denkt u dat het niet kerkelijke deel van de samenleving erg onder de indruk zou zijn van een synode?

In de eerste plaats moeten we daar niet gelijk mee bezig zijn. Het zou kunnen zijn dat er een beweging op gang komt; en dat er dan ook in de samenleving wat gaat gebeuren.

Hoe denkt u dat het plan voor de Nationale Synode in de verschillende achterbannen wordt beoordeeld? Bent u niet bang voor onrust?

Ik denk dat er onrust zou kunnen ontstaan als niet goed duidelijk wordt wat nu de bedoeling is van de Nationale Synode. Het is helemaal niet de bedoeling om verschillen te verdoezelen. Het is ook niet de bedoeling om anderen op de vingers te tikken. We gaan niet zeggen: u mag niet kerk zijn zoals u gewend bent. Het is niet een bedreiging maar juist een impuls voor de kerken. Een impuls om elkaar te leren zien als medechristenen.

Nu zijn er mensen die zeggen: ‘Daar heb je die grote Protestantse Kerk weer, die moet zo nodig weer wat gaan organiseren.’ Wat vindt u daar van?

Aan de ene kant kan ik me dat wel voorstellen. Ik denk ook dat de mensen van de Protestantse Kerk zich bewust moeten zijn dat je bij anderen een verkeerde indruk kunt wekken. Maar aan de andere kant denk ik dat onze kerk ook een verantwoordelijkheid heeft. Je bent pas groot als je klein durft te zijn, dus je moet je open stellen voor kleinere groepen christenen in Nederland en dat proberen we te doen.

Is de Nationale Synode een doel, of een middel?

Een middel. Als het goed gaat, neemt het evenement een dag in beslag. Maar het is de bedoeling dat er een beweging van eenheid op gang wordt gebracht. Of eigenlijk, dat die beweging wordt versterkt. Want er is al van alles gaande; en dat stemt hoopvol.

Dit is deel I in een serie van acht interviews met de leden van de stuurgroep voor de Nationale Synode.

2 comments
  • Dat er streven naar eenheid is onder degenen, die Jezus liefhebben, daar ben ik heel blij mee. Mogen wij er niet van overtuigd zijn, dat Hij die eenheid sterk verlangt? (Joh. 17 vs 20 – 26)

  • Een bericht schrijven

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *