NIEUWS

5000 bezoekers synode

De nieuwe website www.nationalesynode.nl heeft de eerste dag 5000 bezoekers gekregen. De meeste aandacht gaat uit naar het credo en naar de geanimeerde presentatie. Dat is op de website te lezen. De website is deze week gelanceerd om het idee te ondersteunen van een nationale synode voor de protestantse gezindte volgend jaar in (de omgeving van) Dordrecht.

Kritiek vanuit zowel enkele orthodoxe kerkgenootschappen als vanuit de vrijzinnigheid, is prematuur, vertelde ds. Gerrit de Fijter, één van de initiatiefnemers in een interview voor radio-5 op zaterdag 17 oktober. Voor de EO-microfoon legde De Fijter nog een keer uit, dat de formulering van het nieuwe credo en de reacties daarop moeten leiden tot een landelijke synode in 2010 en dat iedereen de kans heeft een reactie te geven.

Ds. Klaas van der Kamp, secretaris van de Raad van Kerken, gaf in hetzelfde programma aan het initiatief te zien als één van de ritselingen van de oecumene op dit moment. Hij noemde het initiatief van de groep rond ds. De Fijter als een protestantse loot aan de oecumenische boom. Vervolgens refereerde hij aan andere initiatieven van kerken voor bilateraal contact of multi-ecclesiaal contact. Hij wees daarbij op de gesprekken tussen de Oud-Katholieken en de Rooms-Katholieken, de overeenstemming van diverse Orthodoxe Kerken om gezamenlijk naar buiten te treden in de Benelux en het initiatief van de evangelische richting voor ‘Wij kiezen voor eenheid’. Volgens de secretaris even zo vele voorbeelden van hoe oecumene vanuit diverse kerken op de agenda wordt gezet.

Het idee van een nationale synode werd afgelopen week door acht personen gepresenteerd in de Lutherse Kerk te Utrecht. De stuurgroep voor de Nationale Synode is gevormd in april. In de stuurgroep nemen deel: ds. Gerrit de Fijter (PKN), prof. dr. Eric Peels (Christelijk-Gereformeerd), ds. Peter Sleebos (VPN), drs. Izak Kole (Gereformeerde Gemeente), prof. dr. Barend Kamphuis (Gereformeerde Kerk vrijgemaakt), dr. Eginhard Meijering (Remonstrant), dr. Sjaak van ’t Kruis (PKN) en ds. Suzanne Freytag (PKN/Luthers).

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *