NIEUWS

‘Vader van afscheiding’ Hendrik de Cock pleitte voor nationale synode

Het is een „diepe wens” van Hendrik de Cock, de vader van de Afscheiding (1834), geweest dat er een „wettige, algemeene of nationale synode” van hervormden én afgescheidenen zou komen waarin dezen samen zouden beslissen over de toekomst van de kerk van de Reformatie.

Deze „synode, gelijk in de 17de eeuw”, zou onder leiding moeten staan van koning Willem I. Noch van de koning, noch van de hervormde synode ontving de predikant echter antwoord op zijn verzoeken. Ook in de kring van de afgescheidenen werden zijn gedachten –waarmee hij in lijn stond van de hervormde predikant ds. D. Molenaar– op dit punt niet door iedereen gedeeld.

„Het is De Cock altijd gegaan om de eenheid van de kerk”, zegt H. Veldman uit Zuidhorn, die woensdag aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Kampen promoveert op een biografie over Hendrik de Cock (1801-1842). „En ik hoop nog altijd dat het in déze tijd nog eens komt tot een diepgaand gesprek tussen allen die de gereformeerde confessie –want dáár ging het De Cock om– onderschrijven.”

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *