NIEUWS

Nationale Synode brengt speciale synodezegels uit

PostNL, filatelistenvereniging Gabriël en stichting Nationale Synode brengen een speciaal postzegelvel uit ter gelegenheid van het vierhonderdjarige jubileum van de Synode van Dordrecht. De zegels worden op 4 februari in Kampen gepresenteerd.

De Synode van Dordrecht was een kerkelijke vergadering die grote politieke, maatschappelijke en kerkelijke gevolgen had voor de toenmalige verenigde Nederlanden. De vergadering, die in 1618 en 1619 plaats had in Dordrecht, wordt tot en met mei 2019 uitgebreid herdacht. “De productie van het zegelvel past in dat plaatje”, zegt ds. Gerrit de Fijter, voorzitter van de stuurgroep van de Nationale Synode.

Het vel telt drie zegels. De eerste toont een vergadering van de Synode van Dordrecht uit 1618-1619, de tweede een afbeelding van het voorblad van de eerste editie van de Statenvertaling uit 1637 opgenomen. Tot deze eerste vertaling van de Bijbel in het Nederlands werd immers tijdens de synode besloten. De derde zegel toont een bijeenkomst van de Nationale Synode, nieuwe stijl, in de Grote Kerk in Dordrecht.

Download hier de uitgebreide toelichting op de zegels.

De samenwerking met filatelistenvereniging Gabriël is onder meer ingegeven door het succes van een eerdere productie. In 2017 gaf de vereniging in samenwerking met PostNL een postzegelvel uit naar aanleiding van 500 jaar Reformatie.

Het nieuwe vel, waarvan er 3.000 zijn geproduceerd, geldt als een collectorsitem, maar de zegels zijn evengoed te hanteren voor reguliere postverzending.

De zegels kunnen vanaf vandaag per e-mail worden besteld bij Filatelistenvereniging Gabriel, of bij Stichting Nationale Synode. Er wordt een fraai in kleur geïllustreerde kaart met informatie over de zegels in een enveloppe geleverd voor de prijs van € 4,- per stuk (+ eventuele portokosten). Afhalen is eventueel ook mogelijk. Stuur dan een e-mail naar één van bovengenoemde e-mailadressen.

De zegels zijn ook te verkrijgen bij PostNL. Dan gaat het alleen om het postzegelvelletje, zonder de informatiekaart.

Meer weten over de Nationale Synode? Benieuwd wat er in 2019 op stapel staat? Bekijk dan onderstaande video.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *