NIEUWS

‘Oecumene van het hart is te weinig’

In het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad ruim aandacht voor de Nationale Synode. Voorzitter ds. Gerrit de Fijter gaat in een opinie-artikel uitgebreid in op het verband tussen de huidige maatschappelijke ontwikkelingen en die in kerkelijk Nederland.

“Buiten de kerk komt nieuwe waardering voor de waarde van het christelijk geloof. Zowel in het persoonlijke als het publieke leven. Zo maakte de Volkskrant onlangs ruimte vrij voor een flink artikel waarin werd gesteld dat we helemaal niet blij moeten zijn met het gegeven dat de kerk verdwijnt. De auteur hoopt zelfs op een nieuw reveil. „De wijkende kerk heeft een moreel vacuüm achtergelaten, dat door geen ideologie of spirituele beweging is opgevuld.” De Deense psycholoog Svend Brinkmann doet daar nog een schepje bovenop als hij –zelf niet gelovig– zegt dat „religie je juist kan verbinden met iets groters, iets buiten jou om.”

“Tegelijkertijd zijn de belangrijkste conclusies uit het toonaangevende onderzoek ”God in Nederland” (maart 2016) dat het geloof in God steeds verder verdwijnt uit onze samenleving; Nederland is geen christelijke natie meer. De onderzoekers stellen dat het geloof in een persoonlijke God sterk is afgenomen. Er zijn steeds meer gebieden in Nederland waar je een kerkelijke gemeente met een vergrootglas moet zoeken.”

Prof. dr. W. van Vlastuin reageerde enkele dagen later op het betoog van De Fijter. Hij was het in hoge mate oneens, schrijft hij. “Op 6 september deed ds. G. de Fijter als voorzitter van de nationale synode opnieuw een oproep om ons als christenen te verenigen in een nationale synode. De analyse van de huiveringwekkende ontwikkelingen in Nederland deel ik, evenals de constatering dat een versplinterd christendom aan geloofwaardigheid en innerlijke geestelijke kracht verliest. Dat wij opnieuw tot het belijden van Christus moeten komen, onderschrijf ik van heler harte. Maar de manier waarop collega De Fijter dit vormgeeft, kan ik op geen enkele wijze meemaken.”

Lees verder in het Reformatorisch Dagblad.

Een bericht schrijven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *