NIEUWS

Verlangen naar een groter wij

Niet zoeken naar een breder ik, maar naar een groter wij. Dat verlangen van koning Willem-Alexander kun je ook toepassen op de situatie van de kerken en theologische universiteiten, meent Eric Peels. Dat stelt hij in zijn bijdrage aan het theologenblog van het Nederlands Dagblad. Peels is behalve hoogleraar Oude Testament aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn ook lid van de Raad van Advies van de Nationale Synode.

“In lijn met een mooie oude traditie hield ons staatshoofd vorige week een Kersttoespraak. Wat deze jaarlijkse toespraak extra interessant maakt, is dat de koning er zelf de hoofdauteur van is. De kritiek was dit keer niet van de lucht. De inhoud deugde niet: te vermanend, te pessimistisch, en Twitter is niet zo bitter.

De setting deugde al helemaal niet: geen kerstboom in beeld, geen kerstversierselen, een breuk met een stukje cultuur. Aan de expliciete verwijzingen naar het evangelie van Kerst en de betekenis daarvan voor nu hadden de critici geen boodschap. Voor hen was deze toespraak al passé nog voor zij hun kerstattributen en jaarwisselingsafval hadden opgeruimd.

Eén pakkende oneliner mag wat mij betreft echter het nieuwe jaar mee in. ‘We moeten niet zoeken naar een breder ik, maar naar een groter wij’. Dankjewel, majesteit. Je proeft in deze oneliner een vorstelijk verlangen naar verbinding en gemeenschap, naar openheid en blikverruiming. Hij past dat toe op sociale verbanden en de democratische samenleving, contra groepsbelangen en mensen die ‘zich terugtrekken in eigen kamers’. Aan het begin van het nieuwe jaar kunnen we dit woord ook toepassen op de situatie van onze kerken en theologische universiteiten.”

Het volledige artikel is kosteloos te lezen op de website van het . 

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *