NIEUWS

“Er is wat reparatiewerk te verrichten”

Voor Remonstranten is het een lastig concept. Wij hebben traumatische ervaringen opgedaan in onze geschiedenis. De Synode van Dordrecht (1618-1619) is het beeld van zo’n synode.

Maar toen was er geen open gesprek, toen zijn de Remonstranten eruit gegooid. Sterker nog: zij werden vervolgd en verbannen uit de Republiek. Als er een nieuwe synode komt, zou het goed zijn om wat reparatiewerk te verrichten. Voor ons hoeven er geen excuses te komen voor toen, maar het zou goed zijn, als we met elkaar uitspreken, dat we niemand meer willen veroordelen. Daar kan een vergadering van door Jezus geïnspireerde mensen toch niet voor bedoeld zijn!

De belijdenis die nu gemaakt is, is voor veel Remonstranten een brug te ver. De tekst sluit mooi aan bij de apostolische geloofsbelijdenis en is voor theologen te begrijpen. Maar sluit hij ook aan bij de mensen in deze moderne tijd? Moet je wel zo exclusief over het geloof in Jezus spreken? Weten we het allemaal wel zo zeker? Weten wij christenen het wel zoveel beter dan al die andere mensen?

Wie lid wordt van een remonstrantse gemeente hoeft niet in te stemmen met oude woorden, die moet zelf proberen onder woorden te brengen waar hij/zij in gelooft. De Remonstrantse Broederschap heeft wel een belijdenis, maar niemand wordt gedwongen om daarmee in te stemmen. Die belijdenis staat meer open voor de moderne mens die wel zoekt, maar het niet allemaal zo zeker weet. Kijk voor die belijdenis op: www.remonstrantenrotterdam.nl (dan verder => Remonstranten => belijdenis).

Man, Remonstrantse Broederschap

1 comments
  • excuses hoeven inderdaad niet, wij zijn in onze tijd niet verantwoordelijk voor de keuzes die onze voorvaderen gemaakt hebben. Maar een openlijk afstand nemen van het adagium dat iemand zeker kan weten hoe Gods woord uitgelegd dient te worden is wel noodzakelijk om tot werkelijke eenheid te kunnen komen. Respect voor de visie van een ander, ook als die afwijkt van de eigen als waarheid beleefde denkwijze is absoluut noodzakelijk voor een gelijkwaardig gesprek. Ik hoop van harte dat dit lukt, maar heb er als remonstrant en dus vrijzinnige eerlijk gezegd een hard hoofd in. Wie laat me zien dat mijn zorgen overbodig zijn?

  • Een bericht schrijven

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *