NIEUWS

Belgische protestanten aanwezig in Dordt

De Nationale Synode krijgt een internationaal tintje. De Verenigde Protestantse Kerk in België stuurt een afvaardiging. Dat schrijft het Nederlands Dagblad.

Ook kerken in Engeland en Duitsland zijn uitgenodigd, maar het is nog niet bekend of zij komen, zegt organisator ds. Gerrit de Fijter. Buitenlandse kerken zijn gevraagd een afvaardiging te sturen omdat ook de bekende Synode van Dordrecht in 1618-1619 ,,een internationale aangelegenheid” was, aldus De Fijter.

De Nationale Synode vindt plaats op 10 en 11 december in Dordrecht en moet een ontmoeting zijn tussen leden van de tientallen kerken die Nederland telt. Het aantal aanmeldingen is echter nog niet helder, zegt De Fijter.

Hij is ,,teleurgesteld” dat de synode van de Gereformeerde Gemeenten onlangs heeft besloten geen afvaardiging te sturen. ,,Ze gaven daarvoor een bijzonder motivatie. Ze komen niet omdat de ontmoeting ‘synode’ heet, maar geen echte synode is. Daarin klonk door dat een echte synode wél iets voor hen had kunnen betekenen.”

Het plan is verder om elke drie jaar een Nationale Synode te houden, dus in 2013, 2016 en 2019, stelt De Fijter. In 2019 is het vierhonderd jaar geleden dat de Synode van Dordrecht is gehouden. ,,We hopen dat dán alle verbrokkelde kerken bij elkaar komen met mandaat om besluiten te nemen. Waarover kunnen we nu natuurlijk nog niet zeggen”, aldus De Fijter.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *