NIEUWS

De Korte pleit voor brede samenwerking kerken

Bisschop Gerard de Korte van het bisdom Groningen-Leeuwarden roept op tot een brede oecumene in het Noorden. Dat zegt hij in een interview met het Nederlands Dagblad.

Gerard de Korte


,,Ik heb het verlangen dat de oecumene afdaalt naar het grondvlak. Dat is in de praktijk best lastig: van de tachtig parochies in mijn bisdom hebben de meeste contact met gemeenten in het midden van de Protestantse Kerk. Ik hoop ook dat ze contacten leggen met orthodoxe protestanten, gereformeerden en evangelischen.’’

Van De Korte is bekend dat hij een groot hart voor de oecumene heeft. Hij typeert zichzelf het liefst als ,,oecumenische bisschop’’, zo zegt hij in het interview. De katholieken waren onder meer als waarnemer aanwezig bij de Nationale Synode en De Korte is betrokken bij het initiatief ‘Wij kiezen voor eenheid’. Officiële gesprekken tussen de Nederlandse bisschoppen en de leiding van de Protestantse Kerk, dat zit er niet in. ,,Nee. Dat kan niet. Dat moet op wereldniveau, dat loopt via het Vaticaan.’’ Vandaag houdt De Korte een lezing op de vergadering van vrijgemaakt-gereformeerde predikanten.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *