NIEUWS

Een christelijke studentenvereniging per stad?

Zo’n honderdvijftig studenten demonstreerden vrijdag het belang van eenheid in christelijk Nederland. Samengaan van studentenverenigingen zagen ze in meerderheid niet zitten. Dat schrijft het Nederlands Dagblad in een artikel naar aanleiding van het Studenteninitiatief voor Christelijke Eenheid, dat gisteren plaats vond in de Jacobikerk in Utrecht.

Aarzelend gaan de handen omhoog als debatleider Menno Helmus studenten vraagt of ze voor het samenvoegen van christelijke studentenverenigingen zijn. Veel meer steken er hun hand op als de vraag volgt wie tegen is.

Ongeveer honderdvijftig studenten zijn bijeen in de Utrechtse Jacobikerk om te laten zien dat ze geloven in christelijke eenheid. De intiatiefnemers van diverse studentenverenigingen betreuren dat christelijk Nederland zo verdeeld is. Door de bijeenkomst – en door samen de Dom te omsingelen – willen ze een daad stellen.

Al gauw komt het debat op de vraag wat de studenten zelf kunnen doen. Eenheid betekent geen uniformiteit, klinkt het. ,,We moeten niet allemaal hetzelfde worden. Iedereen is juist nodig om de veelkleurigheid van het lichaam van Christus te laten zien.”

En daarom is het merendeel tegen het samenvoegen van studentenverenigingen. ,,Je merkt dat studenten speciaal voor die bepaalde vereniging kiezen”, licht een lid van Ichthus Zwolle haar keuze toe.

Sanne Salverda weet uit ervaring wat het met zich meebrengt studentenverenigingen samen te voegen. Ze kreeg het voor elkaar in Maastricht. ,,Eenheid tussen christenen is er al. Wij moeten eraan werken die zichtbaar te maken. Als wij inzien dat er eenheid is omdat we in dezelfde God geloven en we gaan van daaruit handelen, hebben we al een hele stap gezet.”

,,Het samenvoegen van kerken blijkt heel moeilijk, maar juist bij studentenverenigingen moet dat toch mogelijk zijn”, vult een andere student aan. ,,Studenten zijn nog redelijk flexibel.”

Ds. Ron van der Spoel, missionair predikant in Amersfoort, is het daar helemaal mee eens. Hij pleit voor één christelijke studentenvereniging per stad, maar met verschillende afdelingen.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *