NIEUWS

Programma Nationale Synode bekendgemaakt

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 december vindt de Nationale Synode plaats in Dordrecht. Deze bijeenkomst is erop gericht om met christenen uit alle kerken en geloofsgemeenschappen op zoek te gaan naar wat hen bindt.

Eén van de sprekers is Teun van Leer, rector aan het baptisten seminarium van de VU.

Tijdens deze bijzondere synode kunnen christenen uit alle denominaties samen eenheid ervaren in de openings- en slotbijeenkomst. Mensen die samen willen zoeken naar eenheid zijn van harte welkom in Dordrecht. Aanmelden kan via aanmelden.nationalesynode.nl.

Het belangrijkste doel van de Nationale Synode is om als kerken en geloofsgemeenschappen, gezamenlijk op zoek te gaan naar overeenkomsten. Bert de Jong, projectleider van de Nationale Synode: “Na alle jaren waarin we ons vooral hebben gefocust op de verschillen, is het nu tijd om te kijken naar wat ons samenbindt. We willen niet de verschillen benadrukken, maar juist kijken hoe we elkaar als kerken kunnen vinden en vasthouden. Tijdens de synode ontmoeten mensen en kerken elkaar rondom het evangelie.”

Dordrecht
Bijna 400 jaar na de Synode van Dordrecht wordt de Nationale Synode eveneens in Dordrecht georganiseerd. Het feit dat de synode nu weer in Dordrecht wordt gehouden, is volgens De Jong niet toevallig: “In 1618 werd de eerste Nederlandse bijbelvertaling gepresenteerd in Dordrecht, in datzelfde jaar werd ook de laatste gezamenlijke synode gehouden van gereformeerde kerken. Na bijna 4 eeuwen komen er een herziene Statenvertaling en een nieuwe Nationale Synode, beide in Dordrecht.”

Vieringen
De Nationale Synode wordt op vrijdagmiddag 10 december geopend met een viering. U bent van harte welkom in de Grote Kerk van Dordrecht. Teun van der Leer, rector kerkelijke vakken aan het Baptistenseminarium, zal tijdens de viering een lezing houden met als titel ‘Samen met alle heiligen’. De viering wordt omlijst door koor, samenzang en bijbellezingen.

Op zaterdagmiddag 11 december vindt de slotbijeenkomst van de synode plaats. Hier spreekt Harmen van Wijnen, directeur van jongerenorganisaties HGJB en JOP, over een brug naar de toekomst. Daarnaast zingt gospelkoor Forever Worship een speciaal geschreven arrangement op de letterlijke tekst van de zegenbede uit Numeri 6. Een bezoek aan één of beide vieringen van de Nationale Synode is gratis, wel is aanmelding vooraf noodzakelijk. Aanmelden kan via www.nationalesynode.nl.

Advent
De Nationale Synode wordt gehouden in de adventstijd. De Jong: “We hebben bewust gezocht naar data binnen deze tijd. Advent is de tijd van verwachting en hoop. We hopen dat we met de Nationale Synode een stap dichter bij kerkelijke eenheid kunnen komen.”

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *