NIEUWS

Vrijgemaakten ook naar Nationale Synode

ZWOLLE – De Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) nemen deel aan de Nationale Synode, want er zijn meer enthousiaste reacties dan kritiek. Eerder werd al bekend dat de Christelijk Gereformeerden en Nederlands Gereformeerden een afvaardiging zullen sturen.

Dat heeft het deputaatschap Kerkelijke Eenheid unaniem besloten, zei voorzitter ds. Henk Messelink donderdag. Naast oud-synodevoorzitter ds. Arie de Snoo en Messelink zullen in totaal vijfentwintig vrijgemaakt-gereformeerden – jong, oud, man en vrouw – zich in Dordrecht melden.

Deelname aan de Nationale Synode bleef niet onbesproken binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Het opinieblad Nader Bekeken toonde zich eerder dit jaar uitgesproken kritisch, ook twee oud-hoogleraren van de Theologische Universiteit waren kritisch over de credotekst. Messelink wijst er op dat deze kritiek meer zichtbaar is geworden dan de enthousiaste reacties die er volgens hem ook zijn.

,,We vinden de Nationale Synode dermate belangrijk dat we erbij willen zijn”, zegt Messelink. Hij vindt zo’n ontmoeting van kerken op landelijk niveau ,,vrij uniek” en ziet kansen als kerken een eigen inbreng te hebben. Deputaten hebben zelf een besluit genomen omdat de kerken pas volgend jaar weer in vergadering bijeen komen. Dan zal verantwoording worden afgelegd en duidelijk worden hoe de synode tegen eventuele vervolgstappen aankijkt, zegt Messelink.


Het protestantse forum – naar een idee van ds. Gerrit de Fijter – wordt 10 en 11 december in de Grote Kerk gehouden. In een voorbereidende stuurgroep zit onder meer de vrijgemaakte dogmaticus Barend Kamphuis.

Eind vorige maand besloot de christelijk-gereformeerde synode al mee te doen. Op de tafel van de Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken, dit najaar bijeen, ligt eveneens het voorstel de Nationale Synode te ondersteunen. Ook de voortgezette Gereformeerde Kerken doen mee.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *